اطلاعات کاربردی, عمومی

ترید چیست و تریدر کیست؟

ترید

خرید و فروش یا معامله و مبادله قدمتی به اندازه تاریخ دارد و عنصری ضروری در زندگی بشر به شمار می‌رود و البته بخشی از علاقه‌مندی‌ها و سرگرمی‌های او نیز هست! در دنیای امروز بازارهای مختلفی وجود دارند و هر یک در حوزه‌های خاصی فعالیت می‌کنند؛ به همین دلیل دامنه معاملات و اصطلاحات مربوط به آن‌ها بسیار گسترده‌تر شده است. یکی از این اصطلاحات ترید Trade است که ریشه انگلیسی دارد و معنای آن از سطح لغوی بسیار فراتر رفته است. در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که معنای ترید چیست و به چه کسی تریدر می‌گویند.


ترید چیست؟

ترید یعنی معامله و خرید و فروش و معمولا با واژه Commerce یا تجارت به یک معنا به کار می‌رود. نزدیک‌ترین معادل برای این کلمه در فارسی «مبادله» است. هر چیزی را می‌توان خرید و فروش یا ترید کرد. این روزها ترید یک شغل محسوب می‌شود و افراد بسیاری در سطح جهانی به این کار مشغول هستند. به این معنا که درامد خود را از طریق خرید و فروش در بازارهای مختلف به دست می‌آورند. این گونه افراد گاهی به صورت مستقل و با سرمایه و اعتبار شخصی کار می‌کنند و گاهی معاملات را با سرمایه و اعتبار افراد و سازمان‌های دیگر انجام می‌دهند و در قبال آن حقوق ثابت، درصدی از سود یا هر دو را دریافت می‌کنند.

تریدر کیست؟

با معنای لغوی، هر کسی که در هر بازاری درگیر خرید و فروش، مبادله یا ترید باشد، تریدر یا معامله‌گر نامیده می‌شود. با این حال، معنای اصطلاحی این واژه‌ها کمی متفاوت است. در ادبیات رایج بازار، تریدر کسی است که خرید و فروش‌های کوتاه‌مدت انجام می‌دهد و با تکیه بر مهارت‌های خود، از نوسان‌های بازار سود می‌برد. مهارت و قدرت تحلیل در این شغل اهمیت مضاعفی دارد زیرا پیش‌بینی قیمت‌ها بر اساس روندهای کوتاه‌مدت، کار بسیار سختی است و ریسک‌ بالایی دارد.

تفاوت معامله‌گر با سرمایه‌گذار چیست؟

تفاوتی اساسی بین معامله‌گر با سرمایه‌گذار وجود دارد و آن عنصر زمان است:

  • سرمایه‌گذار برنامه‌ریزی بلند مدت دارد؛ سهام، طلا، ارز یا حتی ملک می‌خرد با امید به این که چند ماه یا حتی چند سال بعد، ارزش سرمایه‌اش بیشتر شود و بتواند دارایی‌هایش را با قیمت بیشتری به فروش برساند.
  • تریدر برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت دارد؛ او به صورت لحظه‌ای در حال تحلیل بازار است و دارایی‌هایش را برای چند روز یا حتی چند ساعت سرمایه‌گذاری می‌کند و با استفاده از نوسان‌های بازار، سود کسب می‌کند.

معامله‌گر باید بتواند قیمت اقلام بازار مورد نظر را، طی چند ساعت یا چند روز آینده پیش‌بینی کند و بر این اساس به خرید و فروش بپردازد؛ خبری از تحلیل بنیادی و نمودار عملکرد یک ساله نیست. به همین دلیل این شغل، مهارت‌ها و ویژگی‌های شخصیتی ویژه‌ای را طلب می‌کند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

تریدر کیست

ویژگی‌های یک تریدر موفق چیست؟

با تعریف فوق، هرکسی می‌تواند یک تریدر باشد، اما هرکسی نمی‌تواند یک تریدر موفق باشد. یک تریدر موفق ویژگی‌های زیادی دارد که او را از هزاران و میلیون‌ها افراد فعال در بازار متمایز می‌کند. برخی از ویژگی‌های یک تریدر موفق را می‌توان این موارد دانست:

  • داشتن برنامه ترید: منظور از پلن ترید یا برنامه ترید، نقشه‌ای بلندمدت است که باید در ذهن خود داشته باشید. این نقشه نشان می‌دهد که هدف شما از تریدکردن چیست، چه دیدگاهی نسبت‌به آن دارید، آیا به آن به‌عنوان یک شغل ثابت نگاه می‌کنید یا یک منبع درآمد کمکی یا یک ماجراجویی یا حتی یک تفریح، و در نهایت قصد دارید به چه نقطه‌ای برسید.
  • داشتن استراتژی ترید: استراتژی ترید نسبت‌ به پلن ترید جزئی‌تر و دقیق‌تر است. این استراتژی مشخص می‌کند که به‌عنوان مثال آیا شما یک تریدر روزانه هستید یا یک معامله‌گر موقعیت‌گیر، یا اینکه تحمل ریسک شما تریدر چقدر است.
  • داشتن استراتژی مدیریت ریسک: هرچقدر هم که تحمل ریسک بالایی داشته باشید، داشتن یک استراتژی مدیریت ریسک از ملزومات است؛ چراکه هدف ما از تریدکردن کسب سود است، نه تحمل ضررهای مداوم با امید رسیدن به سودهای مقطعی. استراتژی مدیریت ریسک می‌تواند در قالب تعیین حد ضرر (Stop loss) یا تخصیص مناسب سرمایه خود را نشان دهد.
  • تست‌کردن مداوم استراتژی‌ها: واضح است که هیچ استراتژی‌ای بدون ایراد نیست و علی‌الخصوص وقتی در مسیر یادگیری و آزمون‌وخطا هستید، امکان اشتباه زیاد است. بنابراین یک تریدر موفق استراتژی‌های خود را در بازه‌های زمانی مختلف تست می‌کند و در صورت لزوم اصلاحاتی در آن‌ها اعمال می‌کند.
  • پایبندی به استراتژی‌ها: بین تست‌کردن استراتژی‌ها و پایبندی به استراتژی‌ها یک نقطه تعادل طلایی وجود دارد که باید آن را حفظ کنید. درست است که یک تریدر موفق به‌طور مرتب استراتژی‌های خود را تست می‌کند، اما این به‌معنای تغییردادن مکرر آن‌ها و حرکت از یک استراتژی به استراتژی دیگر نیست. شما باید به استراتژی ترید خود زمان بدهید و مطمئن شوید که امتحان خود را پس داده است. سپس در صورت اطمینان از ناکارآمد بودن آن، آن را تغییر دهید.
  • به‌روز نگه‌داشتن اطلاعات و پیگیری مداوم بازار: اگر انتخاب کردید که یک تریدر باشید، باید اطلاعات خود را همیشه به‌روز نگه دارید و به‌طور مداوم بازار را رصد کنید. هر خبر جدید یا اتفاق غیرمنتظره‌ای می‌تواند تغییراتی در کل بازار ایجاد کند. اینکه از این تغییرات به نفع یا به ضرر خود استفاده می‌کنید به خودتان بستگی دارد.
  • واقع‌بین بودن: یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های یک تریدر موفق واقع‌بین بودن است. برخی از افراد این تصور اشتباه را دارند که با تریدکردن می‌توان یک‌شبه میلیاردر شد، یا حجم عظیمی از سرمایه بلااستفاده در این بازار وجود دارد که باید آن را تصاحب کنند؛ تصوری که بسیاری از مواقع دور از واقعیت و از روی ناآگاهی است.
  • صبوربودن: و در نهایت، یکی از کلیدی‌ترین ویژگی‌های یک تریدر موفق صبور بودن است. به‌عنوان یک تریدر، چه در واردشدن به معامله، چه زمانی که درون معامله هستید، و به‌طور کلی‌تر در طول یادگیری مهارت ترید، باید صبور باشید.

بیشتر بخوانید: بهترین دوره های ارزهای دیجیتال

بااین‌اوصاف جالب است که بدانیم بسیاری از معامله‌گران برای تصمیمات تجاری و سرمایه‌گذاری خود و کاهش خطرات بالقوه برای سرمایه‌های خود، به‌جای ترید به سیگنال‌ ارز دیجیتال متکی هستند یا از سوشال تریدینگ و کپی تریدینگ بهره می‌برند.

تفاوت تریدر و سرمایه‌گذار چیست؟

اصلی‌ترین تفاوت یک معامله‌گر یا تریدر با یک سرمایه‌گذار در مدت زمانی است که دارایی خود را نگهداری می‌کنند. معامله‌گر و سرمایه‌گذار هردو سرمایه خود را در بازار به یک دارایی تبدیل می‌کنند، و هدف هردوی آنها رسیدن به سود است. اما تریدر با هدف کسب سود از نوسانات مقطعی زودتر اقدام به فروش می‌کند، در حالی که سرمایه‌گذار دارایی خود را زمان طولانی‌تری نگه می‌دارد یا اصطلاحاً هودل (HODL) می‌کند.

ترید چگونه انجام می‌شود؟

اصلی اساسی که منجر به ترید می‌شود، ارتباط بین عرضه و تقاضا است. هنگامی که تعداد خریداران بیشتر از فروشندگان باشد، تقاضا افزایش می‌یابد و قیمت ها نیز همین‌طور. هنگامی که فروشندگان از خریداران بیشتر شوند، تقاضا کاهش یافته که منجر به کاهش قیمت می‌شود. این امر می‌تواند به دلایل زیادی اتفاق بیفتد؛ روند بازار، رویدادهای ژئوپلیتیکی مانند جنگ یا تحریم‌های اقتصادی، بلایای طبیعی مانند خشکسالی یا پیشرفت‌های تکنولوژی از این قبیل موارد هستند.

علاوه بر این، سود یک تریدر در نهایت به مطابقت قیمت بازار با پیش‌بینی آن‌ها بستگی دارد. برای مثال، اگر تریدری فرض می‌کرد که قیمت سهام خطوط هوایی افزایش می‌یابد. با شیوع کووید و شروع پاندمی، ارزش همه شرکت‌های هواپیمایی سقوط می‌کردند و این گمانه‌زنی اشتباه منجر به ضرر وی می‌شد.

در اینجا یک نمایی کلی و ساده از نحوه عملکرد معمولی ترید آورده شده است:

  • تحصیلات و استراتژی: تریدرها باید در مورد بازارها، دارایی‌های مختلف و استراتژی‌های ترید بیاموزند. هر چه بیشتر یاد بگیرند، برای تصمیم‌گیری آماده‌تر خواهند بود.
  • تحلیل بازار: تریدرها شرایط بازار، روندها، اخبار و شاخص ها را برای شناسایی فرصت های بالقوه ترید تجزیه و تحلیل می کنند. این شامل مطالعه نمودارهای قیمت، الگوهای قیمت، داده‌های اقتصادی، عملکرد شرکت‌ها یا رویدادهای جهانی تأثیرگذار بر بازار است.
  • بازکردن موقعیت: تریدرها بر اساس تجزیه و تحلیل خود تصمیم می گیرند چه زمانی و چه چیزی را بخرند یا بفروشند. آنها از طریق یک کارگزار یا یک پلتفرم ترید سفارش می دهند. امروزه این کار را می توان از طریق پلتفرم‌های آنلاین یا اپلیکیشن‌های بانکی نیز انجام داد.
  • نظارت و مدیریت موقعیت‌ها: تریدرها باید با استفاده از سفارشات حد ضرر برای محدودکردن ضررهای بالقوه و سفارشات برداشت سود برای ذخیره سودها، موقعیت‌های خود را رصد کنند. نظارت مداوم به تریدرها کمک می‌کند تا نسبت به تغییرات بازار واکنش نشان دهند و استراتژی‌های خود را برای کاهش ضررهای بالقوه تنظیم کنند.
  • بررسی و تجزیه و تحلیل: تریدرها پس از بستن ترید، اغلب عملکرد خود را بررسی می کنند و تجزیه و تحلیل می کنند که چه‌چیزهایی به‌خوبی کار کرده است و چه‌چیزهایی نه. این به بهبود استراتژی‌های آن‌ها برای تریدهای آتی کمک می‌کند. ژورنال ترید ابزاری است که به تریدرها برای رسیدن به این هدف کمک می‌کند.
  • مدیریت ریسک: تریدرهای موفق، اولویت را به مدیریت ریسک می‌دهند. آنها سبد دارایی‌ها یا پرتفولیو خود را متنوع می‌کنند، از اندازه موقعیت‌های مناسب استفاده می‌کنند، سطوح حد ضرر را تعیین می‌کنند و از ریسک‌کردن سرمایه زیاد در یک ترید اجتناب می‌کنند.

به یاد داشته باشید، ترید با ریسک همراه است و همه تریدها منجر به سود نمی‌شوند! این امرنیاز به انضباط، یادگیری مستمر و سازگاری با شرایط در حال تغییر بازار دارد. هیچ چیز در ترید قطعی نیست؛ نوسانات بازار، رویدادهای اقتصادی و حتی اخبار غیرمنتظره می‌تواند بر نتایج تریدها تأثیر بگذارد.

انواع تریدر (انواع استراتژی ترید کردن چیست؟)

معامله گران بازارهای مالی مثل بازار فارکس، بازار ارزهای دیجیتال و یا حتی بازار بورس ایران با توجه به استراتژی که دارند ممکن است در دسته های مختلفی قرار بگیرند، اینکه کدام روش برای شما مناسب است کاملا شخصی است و شما می توانید با توجه به شرایط و شخصیت خودتان بهترین روش را انتخاب کنید. در ادامه انواع Trade بر اساس استراتژی در بازارهای مالی را بررسی خواهیم کرد.

تریدر اسکالپر (Scalper)

یکی از انواع روش های خرید و فروش در بازارهای مالی Scalping است که در آن فرد می تواند از هر صعود، (حتی صعودهای بسیار کوتاه) به واسطه ی موقعیت خرید به سود برسد  و با هر افت قیمت نیز با باز کردن یک موقعیت فروش سود کند. تریدر روزانه (Day Trader)

اگر معاملات شما از چند دقیقه تا یک روز طول بکشند اصطلاحا گفته می شود که شما یک Day trader هستید. در این روش، ریسک نسبت به روش قبل یعنی اسکلپینگ کمتر است. (در بسیاری از مواقع Scalp trading و Day trading در یک دسته قرار می گیرند) در ادامه به بیان ویژگی های این روش خواهیم پرداخت.

تریدر نوسانی (Swing)

در روش Swing Trading حمایت ها و مقاومت ها را مشخص می کنیم و سپس معاملات خرید را در کف و معاملات فروش را در سقف ها انجام می دهیم. (البته باید توجه داشته باشید که ما برای درک مفهوم سوئینگ یک نمودار رنج (Range) را آورده ایم اما در واقعیت ممکن است با دیگر شرایط نیز برخورد کنید) در ادامه جزئیات بیشتری از این روش را برای شما شرح خواهیم داد.

ترید Position

در روش Position Trading مقیاس بزرگ تری نسبت به روش های پیشین در نظر گرفته می شود، در این روش نه به نوسانات کوتاه توجه خواهد شد و نه صرفا سقف ها و کف های قیمتی. درواقع یک معامله گر در این روش به دنبال روند است و سعی می کند که در طول روند موقعیت (Position) خود را باز بگذارد و از این طریق به سود برسد. در ادامه ویژگی های این روش را خواهیم آورد.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *